Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Λουκουμάδες με Μέλι (2005)

Ο Μάνος μοιάζει εγκλωβισμένος στην Αθήνα προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα οικονομικά μαζί με το κορίτσι του. Τα νοίκια μένουν απλήρωτα και το ζευγάρι αναγκάζεται να κάνει μεροκάματα σε ζαχαροπλαστείο φτιάχνοντας λουκουμάδες. Όμως εκείνος δείχνει να έχει μια απέχθεια στο έδεσμα αυτό, η οποία κορυφώνεται όταν η φίλη του προσπαθεί να τον δελεάσει ερωτικά χρησιμοποιώντας λουκουμάδες. Τότε εκείνος αφήνει πίσω του την Αθήνα, επιστρέφοντας στο χωριό του. Εκεί θα συναντήσει ένα παλιό του έρωτα που δουλεύει σε ένα πρωτοπόρο γραφείο κηδειών, το θείο του που λιγουρεύεται λουκουμάδες παρά το ζάχαρό του, καθώς και το Μαρικάκι, το γουρουνάκι-κατοικίδιο της οικογένειας. Σύντομα ο Μάνος θα καταλάβει πως το χωριό κρύβει ένα μυστικό που εκείνος θα βαλθεί να αποκαλύψει.

Η τέταρτη ταινία της Όλγας Μαλέα κινείται στο γνώριμό της ύφος, μετά τον «Οργασμό της Αγελάδας», τη «Διακριτική Γοητεία των Αρσενικών» και τέλος το «Ριζότο». Οι ΑΛουκουμάδεςΑ είναι μια κωμωδία με ανατρεπτικά -σχεδόν σουρεαλιστικά- στοιχεία, που λαμβάνει χώρα σε μια επαρχιακή κωμόπολη. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως η σκηνοθέτης με κάθε ευκαιρία στις συνεντεύξεις της, υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια ταινία με «δύσκολο» θέμα (την παιδική κακοποίηση). Το πρόβλημα όμως είναι πως στην ταινία, η διάσταση αυτή υποβαθμίζεται σε σύγκριση με το κωμικό στοιχείο. Ο θεατής μέχρι την τελευταία στιγμή αρνείται να πιστέψει ότι κάτι κακό μπορεί να συμβαίνει και ελπίζει σε κάποια αόρατη παρεξήγηση που θα λυθεί με κωμικό αποτέλεσμα.

Μερικά από τα κωμικά ευρήματα είναι έξυπνα (όπως το προχωρημένο γραφείο τελετών) ενώ τα περισσότερα κουράζουν παρά διασκεδάζουν (όπως η διαρκώς αναβαλλόμενη κηδεία). Οι ερμηνείες δεν βοηθούν σε αυτό αγγίζοντας συχνά τα όρια του γκροτέσκου. Μοναδική θετική πινελιά είναι το γεγονός πως φόντο για την εξέλιξη της ιστορίας είναι πανέμορφα φυσικά τοπία που βρέθηκαν σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας ένα πανέμορφο εικονικό χωριό. Τελικά όμως, με όποιο τρόπο και αν το δούμε κάποια θέματα χρειάζεται πολύ μαεστρία για να περάσουν με χιούμορ, και στην περίπτωση των ΑΛουκουμάδωνΑ το σιρόπι σίγουρα δεν κατάφερε να δέσει.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣhttp://rapidshare.com/files/31694359/LOUKOUMADES_by_cyprus-fun.com.part1.rar
http://rapidshare.com/files/31702637/LOUKOUMADES_by_cyprus-fun.com.part2.rar
http://rapidshare.com/files/31710922/LOUKOUMADES_by_cyprus-fun.com.part3.rar
http://rapidshare.com/files/31934476/LOUKOUMADES_by_cyprus-fun.com.part4.rar
http://rapidshare.com/files/31939260/LOUKOUMADES_by_cyprus-fun.com.part5.rar
http://rapidshare.com/files/31945228/LOUKOUMADES_by_cyprus-fun.com.part6.rar
http://rapidshare.com/files/31950986/LOUKOUMADES_by_cyprus-fun.com.part7.rar
http://rapidshare.com/files/31929956/LOUKOUMADES_by_cyprus-fun.com.part8.rar

Δεν υπάρχουν σχόλια: